Woda, której jakość jest wysoka jest niezbędna do utrzymania zdrowia. Niestety, zdajemy sobie wszyscy sprawę z tego, że obecnie poziom zanieczyszczenia środowiska jest tak duży, że rzadko można liczyć na pozyskanie z gruntu wody o dobrej jakości. Zatem studnia, w którą zainwestujemy musi być naprawdę głęboka.
Studnia posiadająca tylko kilka metrów głębokości nie będzie w stanie dostarczyć nam wody, która będzie nadawać się do spożywania. Z tego względu studnie powinny być wiercone na co najmniej 12-15 m. Jest to zabezpieczenie dla naszego zdrowia, ponieważ woda powierzchniowa przesączając się poprzez pokłady piasków, iłów, glin zostaje naturalnie oczyszczona. Jest to taki naturalny filtr.
Pomimo tego woda wciąż może być bogata w żelazo. To nic złego, ponieważ żelazo jest składnikiem hemu w hemoglobinie, dzięki któremu tlen jest dostarczany przez krew do komórek ciała, a mangan, który występuje razem z żelazem znajduje się także w enzymach biorących udział w biochemicznych procesach w naszych organizmach. W małych ilościach, czyli żelazo 0,2 mg/l, a mangan 0,05 mg/l, związki te nie są zauważalne, jednak w nadmiarze powodują zmianę smaku i koloru wody. Zatem studnia powinna być wykonywana przez doświadczonego studniarza, który będzie nie tylko wiedział, jak i gdzie wywiercić studnię, ale też będzie potrafił ją odpowiednio zabezpieczyć.
Trzeba wiedzieć, że przepisy regulują odległość wiercenia studni od najbliższego szamba czy składowiska gnojówki. Musi być to przynajmniej 15 m.
Po wywierceniu należy studnię zdezynfekować poprzez wlanie do niej preparatu z chlorem, a po 48 h przepompowanie wody. Na koniec powinno się zbadać dodatkowo czystość wody i czy nie zawiera żadnych bakterii.